HISTÒRIA DE LA FIRA DE SANT BARTOMEU


La Fira de Sant Bartomeu, amb més de cinc segles d’història, és una cita imprescindible al calendari festiu i comercial de les terres de Lleida. Aquesta fira tradicional combina els elements més arrelats del patrimoni agrícola i ramader de la comarca amb una oferta diversa d’activitats culturals, comercials i lúdiques, pensades per a tots els públics.


Durant tot el cap de setmana, els carrers d’Artesa de Segre s’omplen de vida amb una àmplia varietat de parades i expositors, que ofereixen productes locals i artesanals: gastronomia, vins, embotits, dolços, artesania, comerç i molt més. Els productors i artesans de la zona hi mostren amb orgull la qualitat i la diversitat de la seva producció, posant en valor el potencial del territori.


A més, la fira inclou un complet programa d’activitats per a petits i grans: espectacles familiars, música en viu, exposicions, concursos i demostracions relacionades amb el món rural, entre moltes altres propostes que converteixen la Fira del Montsec en un esdeveniment viu i participatiu.
Una fira amb identitat pròpia, que connecta tradició i actualitat i que, any rere any, atrau centenars de visitants i participants.

L’any 1443, concretament el 22 de maig, el rei Alfons el Magnànim atorgava a
Artesa de Segre el privilegi de celebrar mercats i fires. A més, ordenava que es procurés la seguretat de tots aquells que acudissin a qualsevol fira i feia
prohibició explícita a qualsevol poble dels voltants que volgués celebrar una
fira en les mateixes dates que la d’Artesa de Segre.

Al principi, també se l’anomenava “Fira dels Gitanos” perquè, en les dates de
celebració de la fira, arribava a Artesa un gran nombre de gitanos que es
dedicaven, majoritàriament, a la compra i venda d’animals. A més, també
venien tota classe d’estris fets de vímet, com ara coves i cistells, i s’instal·laven, per fer el seu negoci, pels carrers del poble. Així, Artesa de Segre es convertia, durant aquests dies, en una festa i en un gran mercat on l’art del regateig era una altra diversió de la fira.

Amb l’aparició dels primers automòbils i de tota mena de maquinària agrícola,
la Fira dels Gitanos anà perdent força, fins al punt que, durant uns anys, es
deixà de celebrar.

Fou cap al 1980 que es reprengué la celebració de la fira, ja que es considerà que era una oferta turística per als visitants del nostre municipi. Però aleshores el producte emblema de la fira fou el meló, ja que se’n conreava en abundància a les nostres contrades. Això féu que la fira també s’anomenés “Fira del Meló” i que es deixessin molt més de banda altres referències al món agrícola i ramader.

Amb el temps i fins arribar als nostres dies, la Fira de Sant Bartomeu ha anat
evolucionant. El meló s’ha convertit en un producte simbòlic de la fira i ha
deixat pas a altres productes de la zona, com el vi. La Denominació d’Origen
Costers del Segre, a la qual pertanyen els vins elaborats al nostre municipi, ha
esdevingut un eix fonamental dins la nostra fira i, any rera any, ha estat la
veritable raó de ser de les exposicions i actes que se celebren durant aquests
dies a Artesa de Segre. 

Així, a la 580a edició de la Fira de Sant Bartomeu, i com ha anat passant les darreres dècades, la fira s’ha anat adaptat a les noves necessitats, fins ha arribar a crear la nova marca de territori: Fira del Montsec. Un marca que pretén posar en valor el territori i tots els seus productors que dia a dia treballen per fer créixer la història, les tradicions i els llegats més autèntics de la zona comercial i serveis més extensa del Montsec.